Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният

...
 Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният
Коментари Харесай

Мадрид: Поемаме контрола над Каталуния, ако не чуем ясен отговор за независимостта

 Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, в случай че районният водач Карлес Пучдемон не даде явен отговор на въпроса на Мадрид дали е оповестил самостоятелност от Испания. Това обяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

През миналата седмица, във вторник вечерта Пучдемон разгласи самостоятелност, само че незабавно по-късно отсрочи влизането й в действие и прикани за договаряния с Мадрид за бъдещето на Каталуния.

 Испанският министър председател Мариано Рахой отвърна с ултиматум, в който даде период до понеделник, 16 октомври Каталуния да излезе с ясна позиция оповестена ли е самостоятелност или не. Той предизвести, че ще задейства така наречен " нуклеарна алтернатива " посредством която автономията на Каталуния ще бъде замразена, в случай че Пучдемон избере независимостта.

  " Отговорът би трябвало да е категоричен. Той би трябвало да каже " да " или " не " ", разяснява испанският вътрешен министър Соидо за радио Копе. " Ако отговори двусмислено, това значи, че не желае разговор и тогава испанското държавно управление ще би трябвало да предприеме дейности ", предизвести вътрешният министър.

Пучдемон, който води съвещания с каталунски партии за отговора си, е изправен пред алтернатива. Ако каже, че е оповестил самостоятелност, испанското държавно управление ще се намеси. Ако каже, че не я е оповестил, крайнолявата каталунска партия " Кандидатура за национално единение " (CUP) евентуално ще отдръпна поддръжката си за неговото държавно управление на малцинството, отбелязва Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР